https://runovici.hr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/122881runovici.jpglink
https://runovici.hr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/765417mlin_slap.jpglink
https://runovici.hr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/578485most_mlin.jpglink

USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKT "ZAŽELI" NA PODRUČJU OPĆINE RUNOVIĆI


Projekt Zaželi posao, obrazovanje i pomoć čiji je nositelj naša općina u partnerstvu sa HZZ i CZSK u Imotskom polako se privodi kraju. Vrijednost projekta je 3.104.078,00 kuna, a sufinanciran je 100% iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru Europskog socijalnog fonda. Zaposleno je ukupno 23 žene koje pripadaju skupini teže zapošljivih i od kojih je većina starija od 50 godina. Sve su one u ove protekle dvije godine obilazile i vodile brigu o ljudima starije životne dobi, samcima i nemoćnima sa područja općine, a čija je brojka od unaprijed evidentiranih 88 sa početka provedbe projekta, porasla na njih 111.
Osim otvaranja 23 radna mjesta te zbrinjavanja 111 korisnika s područja općine, odrađene su i sve ostale predviđene aktivnosti, poput prvog predstavljanja projekta, nabavke radne odjeće za zaposlene, zatim kupnja računalne opreme, osposobljavanje zaposlenih te podjela paketa korisnicima sa kućanskim i higijenskim potrepštinama na mjesečnoj bazi. Uz navedeno, održano je i nekoliko radnih sastanaka sa zaposlenim ženama i projektnim timom. Sama provedba projekta službeno završava u veljači 2021. godine, do kada će biti obrađeno i završno izvješće, a zaposlene žene s radom završavaju 1. studenog. 2020. godine, kada ponovno odlaze na burzu rada, što teško pada i njima i njihovim korisnicima.
Treba istaknuti kako se program pokazao korisnim za obje strane. Osvrnuvši se na same početke, treba reći kako nije bilo ni malo lako ni korisnicima, ali ni gerontodomaćicama koje su ih obilazile. Međutim, bez obzira na specifičnosti ovog posla, informacije prikupljene s terena ukazuju na vrlo lijepa iskustva uspostavljanja povezanosti i međusobnog povjerenja.
Nažalost, zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom i propisanih mjera od strane Stožera civilne zaštite, Općina Runovići nije bila u mogućnosti organizirati završnu konferenciju – prezentaciju projekta, kako je bilo predviđeno. Ipak, organizirano je manje završno okupljanje zaposlenih žena, projektnog tima te načelnika i tajnika Općine Runovići, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. U narednim mjesecima, svi rezultati projekta biti objavljeni na web stranici Općine.
Nadamo se skorom novom natječaju Ministarstva rada i još jednoj prilici ponovnog zapošljavanja s ciljem zbrinjavanja naših starijih sumještana.


slika zazeli


Ažurirano (Ponedjeljak, 09 Studeni 2020 19:43)